Käsipallo Suomessa

Suomessa käsipalloa on harrastettu jo kauan. Muiden Pohjoismaiden mukana Suomi oli perustamassa Kansainvälistä käsipalloliitoa eli IHAF:iä vuonna 1928. Vuonna 1931 voimistelunopettaja Oskari Väänänen julkaisi Käsipallo-nimisen sääntö- ja harjoitusoppaan ja laji saavutti suuren suosion seuraavina vuosikymmeninä.

Käsipallon sinnittely sodan aikana

Vuonna 1940 aloitettiin Suomessa 7:n pelaajan käsipallopelit aluksi ulkotiloissa. Suomen käsipalloliitto perustettiin heti seuraavana vuonna, ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Yrjö Tikka. SM-sarjat käynnistyivät vuonna 1943 aluksi poikien ja miesten otteluiTeemu_Rannikko_Finnish_National_Teamlla, ja ensimmäinen käsipallon erikoisseura Hermes perustettiin Helsinkiin. Vuoden 1944 suurpommitukset kuitenkin katkaisevat sarjakauden ennenaikaisesti helmikuussa.

Vuonna 1946 Suomi pääsi jälleen mukaan perustamaan uutta versiota Kansainvälisestä käsipalloliitosta, eli IHF:iä. Saman vuonna myös käynnistyi naisten SM-sarja ensimmäistä kertaa. Miesten ja naisten sarjassa pelattiin Suomen ensimmäiset maaottelut, ja vuotta myöhemmin Suomen miesten maajoukkue edusti ensimmäisessä 11-pelaajan ottelussa.

Käsipallon nousu Suomessa

Vuonna 1950 Suomi pääsi järjestämään PM-sarjan kisat ensimmäistä kertaa naisten ulkopelissä. Kahta vuotta myöhemmin Helsingin olympiakisoissa pelattiin 11-pelaajan Ruotsi-Tanska näytösottelu Olympiastadionilla, ja katsomassa oli 13 175 henkeä. Vuonna 1955 Suomen miesten maajoukkue voitti 11-pelaajan ulkopelin Länsi-Saksassa maailmanmestaruuskilpailuissa. Kotimaassa TUL:n käsipalloseurat siirtyvät Suomen käsipalloliiton jäseniksi TUL:n ja Suomen käsipalloliiton yhteistyön pättyessä.

Vuonna 1957 Suomen käsipalloliitto teki päätöksen SVUL:oon liittymisestä. Vuotta myöhemmin miesten maajoukkue voittaa MM-kisoissa hallipelin Itä-Saksassa. Viimeinen 11-pelaajan ulkopelin SM-turnaus järjestettiin vuonna 1959, ja Unionin miehet oli ensimmäinen suomalaisjoukkue Eurocupissa. Vuonna 1961 järjestettiin ensimmäiset ikäluokkamaaottelut Suomessa, kun 19-vuotiaat pojat pelasivat PM-turnauksessa. Vuotta myöhemmin järjestettiin ensimmäinen hallipelin naisten maaottelu Suomessa.

Käsipalloa pelataan eri ihmisryhmissä

Vuonna 1974 Suomi Cup sai ensimmäiset voittajansa, ja tyttöjen ja ikämiesten SM-kilpailut käynnistyivät. Kahta vuotta myöhemmin alkoivat myös ensimmäiset suomalaisnaisten ikäluokkamaaottelut 20-vuotiaiden sarjalla PM-kisoissa. Vuotta myöhemmin SIF edusti Suomea ensimmäisenä naisjoukkueena Eurocupissa.

Vuonna 1983 Suomi järjesti 21-vuotiaiden miesten MM-kisat, joissa Mikael Källman voitti maalintekijätilaston. 80-luvulla Suomi saa myös ensimmäisen merkittävän naistuomarinsa, Anne Siivosen. 90- ja 2000-luvuilla Suomessa järjestetään lukuisia kansainvälisiä kilpailuja, ja monet suomalaiset edustavat sekä tuomaroinnissa että kansainvälisissä liigoissa. Suomen Päivi Mitrunen on mukana Lontoon olympiakisoissa teknisenä delegaattina.