Käsipallon historiaa

Käsipallon kaltaisista peleistä on merkintojä jo roomalaisten ajalta, jolloin sitä pelasivat Rooman naiset. Keskiajalla myös Ranskassa ja Grönlannissa pelattiin samantyylisiä pelejä. Modernin käsipallon edeltäjät ovat kuitenkin Tanskassa, Tsekissä, Slovakiassa, Ukrainassa ja Saksassa, missä sitä pelattiin 1800-luvulla.

Nykyinen käsipallo perustuu Pohjois-Euroopassa pelattuihin peleihin. Etenkin Tanskassa, Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa pelatut pelit vaikuttivat sen syntyyn. Aiemmissa versioissa lajista peliä pelattiin 11 hengen joukkueissa ulkokentällä. Vuonna 1906 tanskalainen liikunnanopettaja, olympiamitalisti ja luutnantti Holger Nielsen julkaisi ensimmäiset käsipallon säännöt Kööpenhaminassa. Ne päivitettiin 26. lokakuuta 1917 Saksassa, ja uudelleen vuonna 1919. Näillä säännöillä pelattiin ensimmäiset kansainväliset ottelut lajissa.

Vuonna 1926 päätettiin, että käsipalloon on luotava yhdenmukaiset kansainväliset säännöt, ja Kansainvälinen käsipalloliitto eli IHF sai alkunsa kahdeks1280px-Basketball_goal_oldan perustajamaan eli Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan, Sveitsin, Alankomaiden, Puolan ja Ranskan toimesta. Liiton modernin version virallinen perustamispäivä on 11. heinäkuuta 1946. Laji otettiin vuoden 1936 kesäolympialaisiin, jonka jälkeen se koki räjähdysmäisen kasvun Skandinaaviassa. Yhdentoista pelaajan ottelut päättyivät vuonna 1956. Vuonna 1972 laji oli jälleen mukana olympialaisissa miesten otteluiden voimalla, ja seuraavissa olympialaisissa pelasivat myös naisten joukkueet. Itä-Euroopan maista oli tähän mennessä kehittynyt lajin menestyjiä.

Lukuisilla mailla on omat liigansa käsipallossa, ja ne ovat suosittuja myös vedonlyöjien parissa. Pohjoismaissakin liigoja seurataan laajalti. Ottelut ovat parhaimmillaan keränneet jopa yli 40 000 katsojaa. Myös maailmanmestaruusotteluita on järjestetty jo 1930-luvulta saakka epäsäännöllisin välivuosin. Nykyisin niitä on kahden vuoden välein, ja sekä naisille, miehille, että junioreille on omat MM-turnauksensa. Vuodesta 1988 IHF on myös palkinnut vuoden parhaat nais- ja miespelaajat. Nykyisin lajin huiput sijaitsevat Balkanin niemimaalla, Itä- ja Keski-Euroopassa, Ranskassa, Espanjassa, Tunisiassa, Egyptissä, Kuubassa ja Koreassa.

Lajista on sittemmin kehittynyt myös ulkokentillä pelattava versio, rantakäsipallo. Se eroaa pelipaikan lisäksi hieman myös sääntöjen puolesta, ja pelissä on mukana seitsemän sijaan kahdeksan pelaajaa. Rantakäsipallo on todennäköisesti lajin suosituin muunnelma.

Käsipallon suosio on niin suurta, että laji on ikuistettu erikoiskolikkoihin, postimerkkeihin ja muuhun oheistavaraan. Yhä uusia seuroja perustetaan ympäri maailmaa tasaiseen tahtiin.