Käsipallon säännöt

Käsipallo on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, ja sitä pelataan niin lasten, aikuisten kuin ikäihmistenkin keskuudessa. Lajin peruselementit ovat hyppy, juoksu ja heitto. Se on nopeatempoinen ja fyysinen kontaktilaji, jonka säännöt eivät ole kovin monimutkaiset oppia. Säännöistä löytyy myös muunnelmia lasten versiota ja rantakäsipalloa varten.

Käsipallokenttä on suorakulmio, joka on kooltaan 20 x 40 metriä. Kentällä on kaksi yhtä suurta puoliskoa. Vaihtoalue sijaitsee 4,5 metriä keskiviivalta omaa kenttäpuoliskoa kohti. Maalit puolestaan sijaitsevat kunkin päädyn keskellä. Tolppien sisäpuolelta katsottuna maali on 3 metriä leveä ja 2 metriä korkea. Tolpat ovat 5 cm leveitä ja ne on maalattu 15 cm mittaisilta osilta väreillä, jotka erottuvat toisistaan. Maalin ympärille on merkitty suurinpiirtein puoliympyrän muotoinen alue, jokMara_Friton_Handballa kuuluu maalivahdille, ja sijaitsee 6 metrin päässä maaliviivasta.

Vapaaheittoviiva on merkitty 9 metrin päähän maaliviivasta katkoviivalla, ja vapaaheitot heitetään sen takaa. 7 metkin heittoviiva on 7 metrin päässä maaliviivasta. 4 metrin viiva maalivahdin alueella merkitsee alueen, jonka yli maalivahti ei saa liikkua 7 metrin heittoa torjuessaan.

Kentällä on kerrallaan kaksi seitsemän hengen joukkuetta, joissa kussakin on yksi maalivahti. Tavoitteena on saada pallo vastustajan maaliin. Pallon saamisen jälkeen pelaaja voi syöttää, pitää hallussa tai heittää pallon maalia kohti. Kun palloa pidetään hallussa, sitä on pompotettava, tai pelaaja voi ottaa kolme askelta pallon kanssa pompottamatta sitä. Paitsio tapahtuu, kun hyökkääjä ohittaa samanpuolen hyökkääjän.

Maalivahdin alueelle ei saa astua, mutta pallon heittäminen hypätessä ilmaan alueen sisällä on sallittua. Maali tai syötty hyväksytään vain jos se tapahtuu ennen kuin pelaaja koskettaa maata. Pelaajat voivat heittää palloa jopa yli sadan kilometrin tuntivauhdilla. Palloa ei voi syöttää maalivahdille, kun hän on maalialueen sisäpuolella.

Ottelu on kestoltaan 2 x 30 minuuttia. Puoliaika on 10 minuuttia, ja sen aikana joukkueet vaihtavat kentänpuoliskoja. Molemmilla joukkueilla on mahdollisuus käyttää kolme aikalisää kutakin ottelua kohti, mutta maksimissaan kaksi yhdellä puoliajalla. Kentällä on myös kaksi tasa-arvoista erotuomaria, jotka vaihtavat sijoitustaan yhteisen sopimuksen mukaan 2-5 minuutin välein, tavallisesti myötäpäivään.