Maailman parhaat käsipallon pelaajat

Käsipalloa pelaa maailmanhuipputasolla useita pelaajia. Pelaajien seuraaminen on kiinnostavaa, sillä ne voivat auttaa arvioimaan otteluiden tuloksia ja joukkueiden vahvuuksia. IHF on palkinnut parhaat käsipallon pelaajat kansainvälisellä tasolla jo vuodesta 1988 sekä miesten että naisten katergoriassa. Suurin osa voittajista tulee Euroopasta, mutta huippupelaajien joukkoon mahtuu myös korealaisia ja brasilialaisia.

Ivano Balić on kenties kaikkien aikojen legendaarisin käsipallon pelaaja. Hänen uransa päättyi jo vuosia sitten, mutta hän on monen mielestä maailman paras käsipallon pelaaja. Mies on kotoisin Splitistä, Romaniasta, ja sai IHF:n parhaan pelaajan palkinnon miesten kategoriassa vuosina 2003 ja 2006. Hän voitti sekä maailmanmestaruuksia että olympiamitaleita uransa aikana. Balićin voima, nopeus ja tekniikka olivat lyömätön yhdistelmä, joka sai vastustajat varpailleen. Moni varmasti pettyi miehen lopettaessa uransa käsipalloammattilaisena.

Moni maailman huipp525px-Ivano_Balicupelaaja tulee Ranskasta. Vuosien 2012 ja 2014 voittajat Daniel Narcisse ja Nikola Karabatić pelasivat molemmat Ranskan väreissä. Karabatić voitti parhaan pelaajan tittelin myös vuonna 2007. Lajilla on erittäin vahva harrastajapohja maassa, ja sitä esimerkiksi pelataan laajalti kouluissa. Se on yleistä viihdettä lasten ja nuorten keskuudessa, joten ei ole ihme, että niin moni tähtipelaaja on ranskalainen. Ranskan naisista vain yksi, Alison Pineau, on saanut IHF:n tunnustuksen vuonna 2009.

Naisten sarjassa IHF:n palkintoja ovat haalineet eniten Unkari ja Norja. Kukaan naispelaajista ei ole saavuttanut palkintoa kahteen kertaan. Viime vuosina brasilialaiset ovat alkaneet tähdittää listaa Alexandra do Nascimienton voittaessa vuonna 2012 ja Eduarda Amorimin saadessa palkinnon 2014. Vuonna 2015 Kroatian Cristina Neagu voitti palkinnon ylivoimaisesti, jättäen esimerkiksi Norjan käsipallotähden Heidi Loken nuolemaan näppejään. Voitto perustui hänen suoritukseensa sekä maailmanmestaruuskisoissa että Romanian liigassa. Hänet myös äänestettiin vuoden pelaajaksi toista kertaa.

Suomi ei ole menestynyt kansainvälisissä tilastoissa toistaiseksi. Kotimaan liigassa esimerkiksi tämän hetkisiä huippuja miesten sarjassa ovat Cocksin Teemu Tamminen, HC Westin Topias Laine ja HIFK:n Protsenko Roman. Naisten sarjassa maaleja tekevät kovinta tahtia BK-46:n Pamela Degerman, SIF:n Madeleine Lindholm ja HIFK:n Johanna Hilli. Kolme parhainta ovat kummassakin sarjassa reilusti muita edellä.