Rantakäsipallo

Rantakäsipallo on muunnelma perinteisestä käsipallosta. Sitä pelataan salin sijasta hiekka-alustalla, ja lisäksi pelissä käytettävät säännöt ovat hieman erilaiset. Lajin kansainväliset säännöt hyväksyttiin vuonna 2002.

Rantakäsipallossa joukkueessa on 8 pelaajaa, eli yksi enemmän kuin käsipallossa. Pelaajia tulee olla paikalla vähintään 6 ottelun alkaessa. Kentällä voi olla yhdestä joukkueesta maksimissaan 4 pelaajaa, joista 3 pelaa kentällä ja 1 on maalivahti. Muut pelaajat ovat pelin aikana vaihdossa.

Kenttä eroaa myös käsipallokentästä. Se on suorakaiteen muotoinen, pituudeltaan 27 metriä ja leveydeltään 12 metriä. Se kattaa pelialueen ja kaksi maalialuetta. Joukkueet sijoitetaan kentän vastakkaisille puolille. Kentän aluetta ympäröi 3 metriä leveä turvavyöhyke, ja sekä turvavyöhykkeellä että kentällä on oltava ainakin 40 cm paksu kerros hiekkaa. Pelikenttä rajataan yleensä värillisillä nauhoilla. Maali sijoittuu kentän takarajan keskelle. Se on leveydeltään 3 metriä ja korkeudeltaan 2 metriä.

Otteluaika on rantakäsipallossa 2 x 10 minuuttia. Puoliaikojen välillä on maksimissaan 5 minuuttia pitkä väliaika. Puoliajat aloitetaan kentän keskeltä erotuomaripallolla.

Rantakäsipallossa pisteet lasketaan maalien mukaan, jokainen pelaaja aloittaa kummallakin puoliajalla nollasta pisteestä. Tavallisesta maalista saa yhden pisteen; vippauksestWomen_Beach_Handballa tai muusta näyttävästä maalista 2 pistettä; rangaistusheitosta suoritetusta maalista saa 2 pistettä; ja maalivahdin tekemästä maalista 2 pistettä. Puoliajan voitosta joukkueelle tulee yksi jaksopiste. Puoliajan päättyessä tasan, otetaan käyttöön kultainen maali. Kun kumpikin joukkue voittaa yhden puoliajan, otetaan käyttöön pelaaja vastaan maalivahti-jakso, joka toimii samalla tapaa kuin käsipallossa käytettävä rangaistusheittokilpailu. Näin ottelu päättyy joko tilanteeseen 2-0 tai 2-1.

Pelaaja vastaan maalivahti-jaksossa valitaan viisi pelaaja molemmista joukkueista, ja heidän tehtävänään on yrittää maalin tekoa yksinään tehtävällä hyökkäyksellä. Puolustavan joukkueen maalivahti on hyökkäyksen alussa maaliviivalla, ja hyökkäävä pelaaja aloittaa hyökkäyksensä kohdasta, missä sivuraja kohtaa hänen oman maalialueensa rajan. Kun tuomari antaa merkin, pelaaja syöttää pallon oman joukkueensa maalivahdille, jonka on kolmen sekunnin kuluessa syötettävä se takaisin hyökkäävälle pelaajalle. Samaan aikaan hyökkäävä pelaaja pyrkii kohti vastustajan maalia. Pallo ei saa osua maahan. Kun pelaaja saa pallon, hän voi yrittää tehdä maalin normaalien sääntöjen mukaisesti, tai maalivahti voi pyrkiä tekemään maalin itse.