Käsipallo on vauhdikas joukkueurheilulaji, jota harrastetaan ympäri maailman. Siinä kaksi seitsemänhenkistä joukkuetta pyrkii saamaan pallon vastustajan maaliin. Tältä sivulta saat monipuolisen katsauksen lajiin. Tutustu sen helppoihin sääntöihin, opi lajin historiasta sekä Suomessa että ulkomailla, tutki vedonlyöntimahdollisuuksia otteluissa ja lue tärkeimmistä kilpailuista ja liigoista lajin parissa.

Pohjoismaissa käsipallo on erittäin suosittua sekä naisten että miesten parissa. Suomessa sitä pelataan paljon etenkin pääkaupunkiseudulla ja suomenruotsalaisten keskuudessa rannikkoseuduilla. Suurin osa kotimaan liigan joukkueista on näiltä seuduilta. Laji on ollut mukana olympialaisissa jo kauan, ja kansainvälisessä käsipalloliitossa on peräti 150 jäsenliittoa, eli noin 800 000 joukkuetta ja yli 19 miljoonaa pelaajaa. Lajia pelataan 200:ssa maassa. Suomen käsipalloliitto perustettiin vuonna 1941 ja nykyisin maassamme on noin 40 seuraa ja 4 200 harrastajaa, joista menestynein naisten sarjassa on HIFK, jolla on hallussaan peräti 23 mestaruutta, ja miesten sarjassa karjaalainen BK-46, joka on voittanut 20 mestaruutta.

Käsipallo on kontaktilaji, jota pelataan modernissa muodossaan tavallisesti sisätiloissa. Otteluissa pelataan tavallisesti kaksi 30:n minuutin erää. Kenttä on kooltaan 20 x 40 metriä, ja maalit sijaitsevat kunkin päädyn keskellä. Maalien ympärillä on kuuden metrin alue, jolla voi olla vain maalivahti. Pelaajia kussakin joukkueessa on seitsemän – kuusi kenttäpelaajaa sekä maalivahti. Vaikka laji muistuttaa koripalloa jonkin verran, on se loppujen lopuksi hyvin erilainen.

Lajin juuret ovat Tanskassa ja Saksassa, ja oli pitkään suosittu lähinnä Euroopan maissa. Nykyisin sitä pelataan ympäri maailmaa. Se on maailmalla peräti kolmanneksi suosituin sisäpalloilulaji kori- ja lentopallon jälkeen. Käsipalloa voi pelata kuka tahansa tenavaikäisestä senioriin, ja joukkueita löytyy sen mukaisesti. Tässä nopeatempoisessa lajissa on myös mahdollista lyödä vetoa erilaisten verkkosivujen kautta.